home biser trauma ozenama karadzic rusenje dieperle muskaracizena projekti
biserlogo
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Adil-beg Zulfikarpašić

Adil-beg Zulfikarpašić osnovao je i vodio Bošnjački institut, koji je tokom svog dugotrajnog djelovanja u Švicarskoj, a od 2001. u Sarajevu, bilježio mnoge značajne aktivnosti na polju istraživanja i afirmacije političke, ekonomske, naučne i kulturne povjesti naroda Bosne i Hercegovine. Njegov doprinos postaje još veći kada se podsjetimo da su agresori na Bosnu i Hercegovinu spalili i uništili naučne i kulturne institucije od istorijskog značaja, kao što je Narodne i univerzitetska biblioteka i Orijentalni institut u Sarajevu.


Međutim, ono što je utemeljitelj te fondacije koja nosi njegovo ime poduzeo krajem prošle godine, može se smatrati krunom aktivnosti Bošnjačkog instituta. Bila je to prezentacija dragocijenih eksponata i umjetničkih djela bogate zbirke Bošnjačkog instituta u palati Dolma Bagče u Istanbulu, na do sada najvećoj izložbi povjesnog i kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine van njenih granica.

Bilo je to pravo mjesto za takvu smotru BiH kulture u najširem smislu, koju su danima obilazile hiljade ljubitelja umjetnosti. Turska je vidjela Bosnu u jednom novom svjetlu, kao bogatu europsku kulturnu i istorijsku riznicu. A zalaganjem da se raskošne dvorane Dolma Bagče prvi put otvore jednoj stranoj državi i svojom bogatom kolekcijom istorijskih dokumenata, zanimljivih i za turske istoričare, kao i vrijednim djelima poznatih savremenih umjetnika Bosne i Hercegovine, poseban “fermanski“ pečat dao je lično Adil-beg Zulfikarpašić. I da je bilo samo to, zaslužio je da se proglasi muškarcem godine u Bosni i Hercegovini.

Adil-beg Zulfikarpašić rođen je 1921. godine u Foči, gdje je njegov otac Husein-beg bio 25 godina gradonačelnik. Intelektualna atmosfera u porodici uticala je da se vrlo rano uključi u društveni život, pa se još kao gimnazijalac aktivira u krugu komunistički usmjerene omladine. Pred drugi svjetski rat postao je član Komunističke partije Jugoslavije i u jesen 1941. pristupa narodnooslobodilačkoj borbi (NOB).


Početkom 1942. ustaške vlasti NDH hapse Adila Zulfikarpašića i osuđuju ga na smrt. nakon pomilovanja na 20 godina robije, smješten je u Sremsku Mitrovicu, ali je prilikom transporta u Lepoglavu uspio pobjeći i nastaviti ilegalnu aktivnost.


U prvoj poratnoj vladi Republike Bosne i hercegovine postavljen je za pomoćnika ministra trgovine, ali već 1946. napušta Jugoslaviju, duboko razočaran novom vlašću. Poslije studija političkih znanosti u Austriji, 1954. nastanjuje se u Švicarskoj, gdje pristupa Liberalnoj internationali i započinje prve aktivnosti na afirmaciji bošnjaštva i pokušava formirati Bošnjačku demokratsku organizaciju. Od 1960-1967. objavljuje časopis “balkanski pogledi“, a u međuvremenu, zajedno sa srpskim, hrvatskim, slovenačkim i bošnjačkim intelektualcima, osniva pokret “Demokratska alternativa“.
On također osniva i vodi Liberalni savez Bošnjaka.


Narednih desetak godina Adil-beg se posvećuje biznisu i bankarstvu, a početkom osamdesetih potpuno se posvećuje političkom i kulturnom djelovanju na planu afirmacije Bosne i Hercegovine. Koristeći se ranije sakupljenim eksponatima, bogatoj biblioteci i umjetničkim djelima, 1988, u Zurichu formira Bošnjački institut.
Ratne godine, 1992-1995. Zulfikarpašić provodi u Švicarskoj, povremeno posjećujući Bosnu i Hercegovinu. Pomaže borbu protiv agresije raznim sredstvima, kao i Bošnjacima u izbjeglištvu. Također pomaže Matici Bošnjaka, Formiranoj u Zurichu, i stavlja joj na raspolaganje prostorije Bošnjačkog instituta.


Svoju namjeru da Bošnjački institut premjesti u BiH konačno ostvaruje 24. maja 2001, kada je ta dragocijena fondacija svečano otvorena u dograđenim prostorima nekadašnjeg Hamama.
Za veliki doprinos unapređenju i afirmaciji kulturne povjesti i života Bošnjaka i Bosne i Hercegovine i za osnivanje Bošnjačkog instituta, Adil-beg Zulfikarpašić je dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Za dugogodišnji doprinos unapređenju nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine, proglašen je počasnim članom Akademije nauka BiH.


Adil-beg Zulfikarpašić, zajedno sa suprugom Tatjenom, živi u Sarajevu i Zurichu.

Da još jednom istaknemo posebno zadovoljstvo što je u BISER-ovom odabiru muškarca godine u Bosni i hecegovini na prvom mjestu ostao Adil-beg Zulfikarpašić i što je večeras među nama. On je dika i ponos za nas samim tim što se vratio u Sarajevo i što je bogatu fondaciju istorijskog i kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine zavještao svojoj domovini.


Sarajevo, 07.03.2005