home biser trauma ozenama karadzic rusenje dieperle muskaracizena projekti
biserlogo
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Edin Arslanagić

Mi u BISER-u se nismo dugo dvoumili oko Jasmile Žbanić kao žene godine Bosne i Hrecegovine, ali nismo ni oko Edina Arslanagića kao muškarca. Ako nam je Jasmila sačinila lijek koji vida duboke psihičke rane, ona je Edin-ako mi dozvolite da kažem tako slikovito – mnogo doprinjeo da imamo dobrih i uspješnih lijekova za tijelo i dušu.


Zaista, rijetko je koji privrednik u razvoju Bosne i Hercegovine svo svoje znanje, naučno iskustvo i menadžerske sposobnosti posvetio lijekovima, toj vitalnoj ljudskoj potrebi za održavanje zdravlja i produženje života. Već petnaest godina on vodi BOSNALIJEK, jedan od simbola izdržljivosti i podrške otporu za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, jednu od rijetkih firmi koje su neprekidno radile tokom rata, ali i jedu od najuspješnijih u iače kimavoj poslijeratnoj ekonomiji naše zemlje.


Edin Arslanagić se po prirodi svoga školovanja-diplomirao je hemiju i tehnologiju-opredijelio za farmaceutiku. On joj je posvetio gotovo sav dosadašnji radni vijek, izuzev nekoliko godina koje je proveo u Energoinvestu, gdje je uspješno realizirao izvozne projekte iz oblasti pertohemije.


To što je Bosnalijek stasao u jednu od vodećih i najstabilnijih kompanija u Bih i njenom okruženju sigurno je zasluga cijelog kolektiva i rezultat pameti koju posjeduje ova zemlja, ali nas svjetsko iskustvo uči da se takav uspijeh ne može postiči bez dobrog menadžmenta i vidovitog lidera jedne firme. Ta kombinacije doprinjela je da se već od 1991, upravo od dolaska na njegovo čelo Edina Arslanagića, Bosnalijek usmjerava na razvoj vlastitog proizvodnog asortimana i smanjenje takozvane licencne ovisnosti. A ta ovisnost o stranim licencama bila je kao što znamo, karakteristika većine farmaceutskih kuća. Od 160 lijekova koje proizvodi Bosnalijek više od polovine su rezultat vlastite tehnologije.


Na taj način ulaganjem u nove projekte kao što je Poslovno informacijski sistem, kao i stručnim usavršavanjem vlastitih kadrova mogu se preći granice svoje zemlje, što se proteklih godina dogodilo Bosnalojeku. Lijekovi iz Sarajeva pojavljuju se u apotekama Hrvatske, Slovenije, Srbije, Moldavije, rusije, Ukrajine, Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara, a prodor na europsko tržište očekuje se uskoro poslije početka proizvodnje u zajedničkoj firmi u Nizozemskoj.


Udio direktora Edina Arslanagića u tim uspjesima Bosnalijeka je nesumljiv. O tome govore i njegova značajna priznanja, kao što je Zlatna povelja humanizma. Menadžer godine, Šestoaprilska nagrada Sarajeva.
Prirodno je što se tim priznanjima danas pridružuje i ovo BISER-ovo proglašenje Edina Arslanagića za muškarca godine, za što mu iskreno čestitamo.

 

Sarajevo, 7.03. 2006.