home biser trauma ozenama karadzic rusenje dieperle muskaracizena projekti
biserlogo
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Prof. Dr. Faris Gavrankapetanović

Govoriti o prof. Dr. Farisu Gavrankapetanoviću, nije nimalo "lako i jednostavano", pošto se radi o velikom stručnjaku-naučniku, menadžeru, pedagogu i humanisti. U isto vrijeme postavlja se i logično pitanje: koji aspekt njegove kompleksne ličnosti naglastiti i staviti na prvo mjesto: doktora-ljekara, menadžera, profesora-učitelja, "čovjeka", oca, sina, ili sve to skupa?

Želimo naglasitit da je želio, htio i uspio smisao i sreću u životu naći ovdje, u svojoj zemlji i svome gradu, a ne daleko od Bosne i Hercegovine. Sve što se uzgaja pod našim je nebom i pred nama, samo treba biti strpljiv, znati čekati i bditi. On je to znao. Postigao je za svoje godine puno i "veliko". Kako kaže perzijska poslovica: muškarca u životu čekaju četiri dužnosti: da stvori dom, da stekne sina, da zasadi drvo i da napiše knjigu. Uradio je sve to, nije malo, zar ne? Zašto? Zato što ima djecu - Iman i Alija, i zna da mladi od svih nas ne očekuju zaklinjanje na vjernost, nego očekuju i traže naša djela.

U ovom kontekstu želimo naglasiti njegovu menadžersku i poslovnu ulogu, jer kao ljekar, stručnjak i naučnik, te profesor nam je dovoljno poznat, a pogotovo njegov ratni rad i doprinos ratnoj hirugiji i medicini.

Značajan je njegov doprinos u menadžmentu kliničkoga centra i poslovnom sektoru biomedicine, medicinske ekonomike, odnosno, ekonomike zdravstva BiH. U današnjem kompleksnom poslovnom svijetu dobro poslovanje je temeljna komponenta uspješnog biznisa. Biti dobar menadžer nije isto što i biti dobar vođa. Menadžer izvršava ciljeve, vođa ih stvara. Menadžer potpaljuje vatru ispod nogu zaposlenika, vođa je potpaljuje u njihovim srcima. Sve to uspijeva u ovim teškim, kriznim vremenima, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u svijetu, što govori i činjenica da je KCUS u protekle dvije godine poslovao pozitivno, i tako prevazišao ranije nasljeđene poslovne gubitke.

Drago mi je da je ovakvoj svestranoj ličnosti dodjeljeno upravo ovo priznanje. Pred svima vama ovdje sa puno uvažavanja želim se zahvaliti organizaciji BISER što je prepoznala i celebrilala ličnost prof. Dr. Farisa Gavrankapetanovića.

 

Sarajevo, 7.03. 2009.