home biser trauma ozenama karadzic rusenje dieperle muskaracizena projekti
biserlogo
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Jasmila Žbanić

Čini mi se da se teško može reći nešto novo poslije svega što je danas rečeno i ispisano o Jasmili Žbanić i njenom filmu GRBAVICA. Pa ipak. Prije više od mjesec dana naša organizacija žena BISER obavjestila je Jasmilu Žbanić o odluci da je proglasi za najuspješniju ženu godine u Bosni i Hercegovini i da će to objeviti i obilježiti povodom Dana žena, 8. marta. tada se nije znalo za Berlon i Zlatnog medvjeda.


Sada, kada se njen uspijeh slavi na svakom koraku, dužni smo da vam kažemo šta nas je rukovodilo da donesemo tu odluku. Povod nije bio samo film GRBAVICA, u čije visoke umjetničke i moralne domete nismo sumnjali, jer smo imali već dovoljno uvida u ranija Jasmilina filmska ostvarenja i uspjehe. Bilo je dovoljno vidjetei njen raniji dokumentarac CRVENE GUMENE ČIZME.


Već sama ideja tog dokumentarca, kao i GRBAVICE, nama u BISERU bila je bliska, jer smo se još u ratu angažirali na pomoći ženama, žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno onima koje su bile izložene silovanju, tom vjereovatno najgnusnijem zločinu. Bile smo prva nevladina organozacija kaja je pružila ruku tim napaćenim Bosakama i Hercegovkama i značajno smo doprinijele da se masovno, planirano silovanje žena u dokumentima Ujedinjenih nacija uvrsti u teške ratne zločine.


Nadamo se da se i Jasmila slaže što večeras nećemo ponavljati njene biografske podatke i visoke ocijene najboljeg europskog filma. Da možda samo podsjetimo kako je Mile Stojić, također prije nego što se GRBAVICA proslavila u Berlinu, napisao kako je Jasmila “kroz maestralno napisan i filmski savršeno uprizoren dijalog“ izrazila “pohvalu životu, toj najvećoj vrijednosti pod hladnim zvijezdama“.


Želimo sa naše strane da istaknemo i podržimo onaj dio Jasmilinog angažmana, koji možemo nazvati društvenim ili humanitarnim, a ponajviše ljudskim, koji je ona već najavila u Berlinu. To je ne samo briga, nego i njena lična aktivnost na pomoći ženama žrtvama silovanja, koje godinama niko kome je to bila dužnost nje ni spominjao, jer “njihova patnja nije više bila kurentna roba“. Zlo učinjeno nad tim ženama ne može se zaboraviti. One imaju svoje nevolje, težak život, psihološke probleme i koje sve druge posljedice. Imaju, ukratko, svoja prava, za koja se nisu mogle same izboriti, jer su bile zarobljenice vlastitog i društvene šutnje. Umjetničkom snagom i porukom svoga filma GRBAVICA Jasmila probija taj zid šutanja. I u Bosni gdje se dogodila i širom svijeta, gdje taj film pobuđuje suze i emocije, ona nastavlja svoj film, nastavlja plemenitu ulogu umjjetnosti.


U toj ulozi Jasmili je potrebna saradnja i pomoć svih nas.

 

Sarajevo, 07.03.2006