home biser trauma ozenama karadzic rusenje dieperle muskaracizena projekti
biserlogo
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Meddžida Kreso

Ja još uvijek smatram da postoje osobe koje više znaju i koje bi večeras mogle puno bolje govoriti od mene ali evo nastojat ću na jednostavan i pristupačan način predstaviti jednu kompleksnu ličnost. To nije lako jer svi oni epiteti koje su uobičajeni i na raspolaganju za ovakve prilike uz gospođu Kreso ne idu. Karizma koju ona ima jenostavno ne trpi nikakvu patetiku i sve što ima bilo kakve veze s patetikom nema nikakve veze s njom. Ako bi se sada počela koristila uobičajenim frazama, da predstavim lik gospođe Kreso, dobila bi sliku svega onog što ona ustvari nije. Jer lijepo upakovane riječi, pohvale, nagrade nisu smisao njenog života, iako dobro dođu i lijepo je kada drugi primjete i prepoznaju vrijednosti nečijeg rada. Ali njena pokretačka snaga dolazi iznutra i ona je čini takvom kakva zaista jeste.

Ja večeras mogu govoriti o gospođi Meddžidi Kreso zato što je nagrada koju će večeras primiti rezultat njenog rada i angažmana koji je u posljednjih nekoliko godina naročito došao do izražaja. A upravo u tih nekoliko zadnjih godina ja sam bila među bližim saradnicima i imala sam priliku vidjeti do kojih granica seže ljudska borba za pravdu i ideje u koje se istinski vjeruje. Borba je prava riječ koja opisuje protekle godine, godine u kojima je bilo sreće i tuge, uspona ali i padova - kao što ih ima u životu i radu svakog od nas samo je razlika kako se ko s njima nosi. A ona se nosi na sebi svojstven način - dostojanstveno, čvrsto, odlučno i hrabro.

Hrabrost je donisiti odluke onda kada to niko drugi ne želi. A ona to upravo čini bez imalo oklijevanja i bez obzira na posljedice. Intuitivna i direktna, ne libi se zauzeti stav, reći svoje mišljenje i onda kada zasigurno zna da sagovornici žele čuti nešto sasvim drugo. Bez obzira ko je za stolom: političari, eksperti-domaći i međunarodni, diplomate, kolege – tretman je isti i odstupanja nema. Rijetko ćete negdje vidjeti toliku hrabrost prilikom donošenja odluka i takvu odlučnost koja ostavlja bez teksta.

Nije teško živjeti, raditi i rukovoditi kada je sve uredu, u idealnim uslovima. No prave vrijednosti, ljudske i profesionalne, najbolje se pokazuju u teškim vremenima a kada pogledam unazad ustvari shvatim da je većina vremena bila upravo takva – teška.  Međutim, tada se najbolje vidi koliko ko zna, može i hoće. Tada najbolje i najbrže dolazi do izražaja i znanje i neznanje.

Svi mi koji smo u bližem poslovnom okrženju predsjenice Kreso jako dobro znamo koliko je teško pratiti njen tempo rada, jer to je žena koja gleda daleko, misli unaprijed i uvijek nekoliko koraka ispred ostalih što često zna biti problem jer je rijetki mogu pratiti.


Ličnost predsjednice Kreso uopšte nije moguće staviti van konteksta posla koji obavlja, jer ona ne samo da radi svoj posao, ona ga i živi. A taj je posao samo naizgled atraktivan i poželjan - ustvari je težak, zahtjevan, odgovoran i ne može ga obavjati bilo ko - to je posao u kojem samo najbolji opstaju i ostaju.

 


Sarajevo, 07.03.2009