home biser trauma ozenama karadzic rusenje dieperle muskaracizena projekti
biserlogo
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Nađa Mehmedbašić

U ovom kratkom predsavljanju neće biti moguće opisati i zatvoriti kružnicu kompletnog životnog i radnog opusa naših laureata. zato samo najsažetie, najelementarnije govorićemo o Nađi Mehmedbašić i Tvrtku Kulenoviću.

Nađi Mehmedbašić, dugogodišnjoj novinarki i autorici mnogih televizijskih dokumentarnih filmova, novinarstvo je njeno prvo i posljednje zanimanje. Karijeru je započela na Radio Televiziji BiH, gdje je prošla pravu školu novinarstva. još kao mlada novinarka najuspješniji izraz našla je u domenu reportaže, za koji sama kaže da je najsloženiji i najljepši novinarski žanr. Za ostvarenja u toj oblasti dobila je više priznanja. Kasnije se opredjelila za autorske dokumentarne filmove za koje je na međunarodnim TV festivalima osvojila više prvih nagrada. Za film “Una jedina“ dobila prvu nagradu na festivalu ekološkog filma u Ostravi, za film “Prozor na kraju svijeta“ prvu nagradu na festivalu Premois Ondas u Barseloni, a za TV film “Ubi nas razvoj“ osvojila je četiri svjetske nagrade, među kojima i prvu nagradu “Zlatni muflon“ u Nikoziji.


Kao angažirana novinarka i izuzetan humanista Nađa Mehmedbašić se posebno istakla tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Cijeli rat provela je u Sarajevu i neprekidno radila kao TV reporter. Na jednom od najprestižnijih TV festivala u Japanu dobila je nagradu INICEF-a “Prix Japon“ za film “Sarajevski spomenar“ koji je napravila za vrijeme rata, na čiju je premjeru u sarajevskom kinu “Tesla“, prvih dana mira, došla poznata glumica Liv Ulman. U ratnim danima se angažirala kao novinarka i urednica na raznim medijima, a pokrenula je i lutkarsko pozorište “Sun Side“- “sunčana strana“, za koje sama pisala tekstove i songove. Predstave su često izvođene u podrumima i bolničkom odjelu za djecu, kojoj su to bili rijetki trenutci radosti i smjeha.
Poslije rata dokumentarni filmovi Nađe Mehmedbašić ponovo se pojavljuju na međunarodnim festivalima i dobijaju nagrade. Za TV film iz života izbjeglica “Ponovi svoje ime“ na festivalu u Krakovu dobija specijalnui nagradu žirija, a u Berlinu njena “Okućnica duše“ uvršava se u deset najboljih ostvarenja festivala. Njen film “Dobri duh Starog mosta“ svojevrstan leksikon ljubavi Mostaraca prema Starom mostu premjerno je prikazan za vrijeme njegovog svečanog otvaranja.


Nađa je svojim predanim radom uspjela da obradi raznovrsnu problematiku cjelokupnog društva, što je i suština pravog novinarskog angažmana. pri tome bi posebno posjetili kako se suočila s problrmom narkomanije koji je obradila u veoma zapaženom TV serijalu. To posebno ističemo zato što je pitanje droge i drogiranja, kad je Nađa pravila taj serijal, bio tek u tragovima u odnosu na današnje stanje. Bilo je to upozorenje da se preduzme ozbiljna prevencija tog danas gorućeg problema društva.
Da vas na kroju podsjetimo da je za svoj ukupni novinarski angažman Nađa Mehmedbašić bila 2005. godine jedna od sedam žena iz Bosne i Hercegovine koje su kandidovane za Nobelovu nagradu za mir, a 2006. ušla u knjigu “Hiljadu žena mira“ objavljenu u Ženevi. zato je ove, 2007. potpuno zaslužola da je BISER proglasi ženom godine Bosne i Hercegovine.

 

Sarajevo, 08.03.2007