home biser trauma ozenama karadzic rusenje dieperle muskaracizena projekti
biserlogo
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Tvrtko Kulenović

Ako je Nađa Mehmedbašić s talasa radija ili TV reportaža i filmova ulazila u naše kuće i naše živote, akademik Tvrtko Kulenović je u naše živote ulazio kroz svoje romane, studije, eseje i putopise.


Odmah bi rekli jedan utisak o knjigama Tvrtka Kulenovića, a napisao ih je dvadesetak: njih njie moguće čitati brzo u dokolici. One zahtijevaju apsolutnu predanost. Iako često govore o ljudskim nevoljama, pružaju nam puni umjetnički užitak. Čak i onda kad nas uvodi u ratne teme, Kulenović se brine da nam na kraju ne uskrati radost i nadu u bolji život. On je jednom napisao kako je “život jedna nepregledna masa, magma i sam ne bi bio ništa u stanju da oblikuje da nije književnosti i umjetnosti.“


naš laureat, romanopisac, putopisac, scenarista, čovjek teatra i akademik Tvrtko Kulenović rođen je 1935. u Šabcu, ali od 1946. uglavnom živi u Sarajevu, odakle na nekoliko godina odlazi na studije književnosti u Beograd ili na duže ili kraće studijske boravke u razne krajeve svijeta, od Hajderbada do Floride.


Prvi posao je dobio 1963. godine u Narodnoj biblioteci Bosne i Hercegovine, odakle odlazi u Indiju na dvogodišnji studij klaične indijske umjetnosti i estetike. Odatle ispisuje knjigu putopisa “Odanost jugu“. Od 1968. posvećuje se teatru, pa tri godine provodi na položaju dramaturga Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, a zatim i četiri mjeseca na studiju Instituta za teatar Rimskog univerziteta. Kasnije će i doktorirati na komparaciji teoriskih osnova modernog europskog i klasičnog azijskog pozorišta.


Početkom sedamdesetih Kulenović počinje predavati na novoosnovanom odsjeku za opću književnost Sarajevskog univerziteta, gdje je i danas redovni profesor. U međuvremenu je još jednom preuzimao odgovornu teatarsku funkciju, kao direktor Narodnog pozorišta. Prošle godine je dobio Zlatni vijenac MESS-a za ukupan angažman u teatru, kao i međunarodnu nagradu “Grozdanin kikot“ za doprinos obrazovanju u teatru.


Od 1995. godine Tvrtko Kulenović je dopisni, a od 2005. godine redovni član Akademije nauka Bosne i Hercegovine. Dobitnik je gotovo svih nagrada koje se daju najistaknutijim kulturnim i javnim ličnostima Sarajeva i Bosne i Hercegovine. kao gostujući naučnik ili profesor boravio je na tri američka univerziteta; University of Ilinois u Chicagu, University Rutgers i University of Florida.


Prve tri Kulenovićeve knjige bile su putopisne: “Odanost jugu“, “Putovanje“ i “Pejzaži zrelog doba“. Slijedi knjiga pripovjedaka “Karavan“, a zatim romani “kasino“ i “Čovjekova porodica“. Pored toga, u dvije decenije objavio je više knjiga eseja i teorija.


Usred rata u Bosni i srednjevjekovne opsade Sarajeva, Tvrtko Kulenović piše možda svoju najbolju knjigu, roman “Istorija bolesti“. On je tako dokazao da muze ne moraju da šute ni kada padaju granate.


Iza rata podario nam je dva djela kojima je, bar do sada, kompletirao svoj raniji literarni opus: roman “Jesenju violinu“ i knjigu putopisa “Majka voda“.


Na kraju, upravo početkom ove 2007. u kojoj ga proglašavamo muškarcem godine Bosne i Hecegovine, akademik Tvrtko Kulenović je doživio da mu Međunarondni centar za mir iz Sarajeva objavi izabrana djela. dapalo nam se kako je tim povodom kritičar Zvizdić rekao da Kulenovićeve romane doživljava kao bolereo. Iz tanane, jedva čujne orkestracije, autor nas uvodi u bogatstvo svakidašnjice, u snažan i bogat ritam svojih romana. Zvizdić još kaže ja je Andrićev filter kroz koji propušta svijet -patnja, a Kulenovićev svijet je – umjetnost. Pa za tu umjetnost koju nam poklanja-hvala mu i čestitke iz sveg srca.

 

Sarajevo, 08.03.2007